17 februari 2025
“Een AED kan zomaar jouw leven of dat van de buren redden”

Samen voor een hartveilige buurt: met dat doel hebben de Hartstichting en het Univé Buurtfonds de handen ineengeslagen. Het Univé Buurtfonds gaat buurtbewoners die een actie via BuurtAED.nl - het crowdfundingplatform van de Hartstichting - starten, ondersteunen. Dat doet het Buurtfonds met een financiële bijdrage en door na afronding van de actie een gratis basisreanimatietraining voor zes buurtbewoners aan te bieden. Maar waarom is een AED zo belangrijk?
Ieder jaar krijgen zo’n 17.000 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als binnen 6 minuten wordt gestart met reanimeren en er een AED wordt aangesloten. Vaak kan een ambulance er niet zo snel zijn. “Een AED redt dan echt levens”, benadrukt Marianne Spoelstra. Marianne is programmamanager AED’s bij de Hartstichting. Mede dankzij de groei van het aantal AED’s en burgerhulpverleners is de overlevingskans de laatste decennia gegroeid van zo’n 9 procent (jaren 90) naar zo’n 25 procent.
BuurtAED.nl
De meeste hartstilstanden vinden in woonwijken plaats. Het is dus belangrijk dat er in zoveel mogelijk buurten een AED hangt. Maar een AED is niet goedkoop. Via het crowdfundingplatform BuurtAED.nl kunnen buurtbewoners eenvoudig een actie starten. “Het platform biedt een makkelijke manier om met elkaar het benodigde geldbedrag te verzamelen. Als iedereen in de buurt een bijdrage doet, wordt het bedrag per persoon een stuk lager. En die AED kan zomaar jouw leven of dat van de buren redden.”
Enkele jaren geleden heeft Marianne zelf een actie voor haar buurt gedaan. Als ervaringsdeskundige deelt ze graag een aantal tips: “Ik heb verschillende betrokken buurtbewoners gevraagd om mee te helpen en mee op de foto te gaan. Zo werd het niet mijn actie, maar onze actie”, begint Marianne. “Daarnaast heb ik de actie gedeeld in de buurtwhatsapp en heb ik een flyer huis-aan-huis verspreid. Uiteindelijk hadden we in een week het geld bij elkaar. Naast dat de wijk hartveiliger werd, werd ook de saamhorigheid en betrokkenheid verhoogd. En dat horen we vaker!”
Samenwerking Hartstichting en Buurtfonds
Het Univé Buurtfonds en de Hartstichting zetten zich gezamenlijk in voor een hartveilige buurt. Daarom doneert het Buurtfonds per actie via BuurtAED.nl een bedrag van € 400 ,-, waardoor buurtbewoners zelf minder geld hoeven in te zamelen. Daarnaast stelt het Buurtfonds een gratis reanimatietraining beschikbaar voor maximaal zes buurtbewoners.
“Iedereen kan een AED bedienen, het apparaat zegt precies wat je moet doen”, legt Marianne uit. “Je voelt je echter zekerder na een reanimatietraining. Heel mooi dus dat het Buurtfonds dit mogelijk maakt.”
Burgerhulpverlener worden
Naast zoveel mogelijk buurten met een AED, zijn ook burgerhulpverleners ontzettend belangrijk. Als 112 wordt gebeld bij een hartstilstand, stuurt de meldkamer een ambulance en wordt het reanimatieoproepsysteem HartslagNu in werking gezet. Burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer worden opgeroepen direct hulp te bieden. “Gemiddeld zijn burgerhulpverleners zo’n 2,5 minuut eerder ter plaatse dan een ambulance. Als burgerhulpverlener kun je dus levens redden in de buurt.”
Na een reanimatietraining kun je je als burgerhulpverlener aanmelden bij reanimatieoproepsysteem HartslagNu. “Niet iedereen zal zich na een training aanmelden, want een reanimatie is impactvol. Dat is begrijpelijk, maar je doet het nooit fout”, onderstreept Marianne. “Er zijn is al van enorme waarde, want er is áltijd iets wat je kunt doen. Het vasthouden van iemands hand, een verhaal aanhoren of zorgen dat de lift beneden klaarstaat voor het ambulancepersoneel; het is zo belangrijk.”
Deel dit bericht