

Rechtsvorm kiezen
Rechtsvorm kiezen
Waarom een rechtsvorm kiezen?
Een rechtsvorm geeft vaak meer zekerheid en meer vertrouwen bij financiers. Bij veel fondsen is het zelfs verplicht. Een financieringsaanvraag kan dan niet door een particulier worden gedaan. Daarnaast heeft het ook voordelen op het gebied van aansprakelijkheid. Met een rechtsvorm loop je als particulier minder risico.

Welke rechtsvormen zijn er?
Stichting
Heb jij een maatschappelijke, sociale of ideële buurtwens? Dan is een stichting een mooie rechtsvorm. Bij het oprichten van een stichting komt wel meer kijken, zoals het kiezen van een bestuursvorm.
Vereniging
Van speeltuin- tot sportvereniging: verenigingen heb je in alle soorten en maten. Wil jij samen met anderen aan de slag met jouw idee? Dan kun je kiezen voor een vereniging als rechtsvorm.
Coöperatie
Willen jullie samen aan de slag met onderwerpen als energie of (zorg)woningen in de buurt? En willen jullie daarbij profiteren van gezamenlijke inkoop? Dan is een coöperatie heel geschikt.
Welke stappen moet ik zetten?
Bij het kiezen van een rechtsvorm komt natuurlijk veel kijken. Vergeet vooral onderstaande stappen niet:
Werk je idee uit: benoem doel en financieringsmogelijkheden
Kies je rechtsvorm en bepaal de naam
Stel een bestuur aan
Maak een afspraak bij de notaris en KvK
Regel de verzekeringen
Dien aanvragen bij fondsen in
Klaar om aan de slag te gaan?
Heb jij een briljant idee waarmee jij jouw buurt fijner of veiliger maakt? Doe jij dit samen met jouw buren en kan iedereen in de buurt ervan profiteren? We horen jouw idee graag! Doe de projectcheck en ontdek of we een match zijn.