Ga naar inhoud

19 juni 2025

Netwerk Nieuw Rotterdam: een veilige plek voor jongeren

Jongeren krijgen met ontzettend veel uitdagingen te maken. Rotterdamse jongeren tussen de 16 en 27 jaar, kunnen dan terecht bij Netwerk Nieuw Rotterdam. De jongerenwerkers van de stichting helpen ze bij het opbouwen van een sociaal netwerk en het ontwikkelen van nieuwe (sociale) vaardigheden.  

Netwerk Nieuw Rotterdam is een veilige plek waar jongeren bij horen, vrienden maken, zichzelf ontwikkelen én iets goeds doen voor een ander. Centraal daarbij staat het ‘clubgevoel’. “Je kunt Netwerk Nieuw Rotterdam zien als een club voor jongeren”, legt projectcoördinator Tine de Bruin uit. “Het gaat om het clubgevoel, ergens bij horen. We zien dat veel jongeren dat missen.”

Moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken

Aan de hand van activiteiten als de Groeiplaats of initiatieven als Clubbussie neemt het netwerk jongeren mee langs verschillende thema’s. Iedere maand staat er een ander thema centraal, zoals vrede, talenten, geld of saamhorigheid. “Jongeren krijgen de hele dag allerlei informatie, ook via sociale media, maar er wordt weinig over gepraat”, legt jongerenwerker Isabella van der Mast uit. “Daarom proberen we met simpele activiteiten of spellen, moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Tijdens De Groeiplaats eten we gezamenlijk en gaan we daarna in kleinere groepen uiteen om te praten over bepaalde onderwerpen. Het is goed voor jongeren dat ze in aanraking komen met andere meningen en visies.”

Een mooi voorbeeld is ook het straatdiner dat Netwerk Nieuw Rotterdam met 50 jongeren organiseerde voor mensen van de nachtopvang. “Het is zo mooi om te zien wat er dan ontstaat”, begint Tine. “Dat jongeren ontdekken wat ze kunnen betekenen voor anderen, dat je door pech dakloos kunt worden en die twee verschillende werelden samen kunt brengen.”

Tweede thuis

Het tweetal ziet dat de aanpak van Netwerk Nieuw Rotterdam werkt. Niet alleen sluiten steeds meer jongeren zich aan, ook zijn ze regelmatig getuige van hoe jongeren bepaalde mijlpalen bereiken. “Soms gaat het om het sluiten van een vriendschap, een andere keer om iemand die nu tóch de metro durft te pakken”, licht Isabella toe. Tine vult aan: “En soms is het een kwestie van veel geduld hebben. Dan heb je meerdere keren contact met een jongere gehad en sluit hij of zij na een half jaar toch aan.”

Jongeren kunnen eenmalig aan een activiteit meedoen of bijvoorbeeld iedere week. “We horen vaak dat het netwerk een tweede thuis is geworden of voelt als familie”, vertelt Tine. “We willen jongeren graag inspireren en activeren zodat ze ontdekken hoe het voelt om je in te zetten voor een ander. Zo leren ze dingen die ze voor de rest van hun leven meenemen.”

Buurtfonds ondersteunt Clubbussie

Voor verschillende activiteiten is Netwerk Nieuw Rotterdam afhankelijk van de financiering door bijvoorbeeld fondsen. Samen met Univé Het Groene Hart ondersteunt het Buurtfonds het programma Clubbussie. Een jongerenwerker gaat met het bussie op pad om jongeren te ontmoeten bij scholen, pleinen en parken. “We hebben van het Buurtfonds een riante bijdrage gekregen waar we superblij mee zijn. Zo kunnen we blijven werken aan de weerbaarheid en veerkracht van de toekomstige generatie.”

Deel dit bericht