Ga naar inhoud

20 mei 2025

Quiet wil armoede verzachten en mensen versterken

Waar ze drie jaar geleden nog als kandidaat-notaris werkte, is ze inmiddels één van de gezichten van de Quiet-community in Den Haag. Als projectleider en vrijwilligerscoördinator is Tine Strous-Delaere vastbesloten het leven van mensen die in armoede leven iets makkelijker te maken.

Armoede is niet altijd zichtbaar. In Nederland leeft zo’n 1 op de 8 mensen in armoede. In Den Haag leven naar schatting ruim 28.000 huishoudens met problematische schulden. Stichting Quiet verbindt mensen die in armoede leven (members) met bedrijven (sponsoren) en particulieren (supporters). De stichting wil zo armoede verzachten en mensen versterken. Hiervoor richt het speciale Quiet Communities op, waar mensen elkaar kunnen leren kennen en een netwerk kunnen opbouwen.

“Mensen met armoede hebben minder kansen”
Eén van deze communities is te vinden in Den Haag, waar nu zo’n 1800 mensen bij aangesloten zijn. Tine kwam per toeval met Quiet in aanraking. “Ik werkte als kandidaat-notaris, maar wilde meer met mensen doen en wat terugdoen voor de maatschappij. Er is zoveel onrecht”, legt ze uit. “Mensen met armoede hebben minder kansen. Terwijl ze er vaak door pech in beland zijn. Hun wieg stond simpelweg op de verkeerde plek, ze raakten arbeidsongeschikt of kwamen in een scheiding terecht.”

Toen ze in contact kwam met Evert Wind - één van de initiatiefnemers van Quiet in Den Haag -, was ze meteen enthousiast. Waar ze eerst een bestuursfunctie vervulde, stapte ze al snel over naar een functie in het team. “Als projectleider schakel ik met het bestuur en het team en ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken”, licht ze toe. Daarnaast onderhoudt ze als vrijwilligerscoördinator contact met de vijftig vrijwilligers, die vaak ook member zijn.

Klein gebaar
Wat haar motiveert, is de onrecht die ze voelt. “Dat er in een welvarend land als Nederland nog zoveel mensen worstelen om iedere dag door te komen..”, vertelt Tine. “Ik was mij daar ook niet zo bewust van. Je leeft snel in je eigen bubbel, dan heb je het vaak niet door. Ik wil meehelpen aan het leefbaarder maken van Nederland. Als iedereen een klein beetje meer omkijkt naar elkaar, komen we een heel eind. Met een klein gebaar kun je al veel bereiken.”

Als voorbeeld noemt ze een member die dankzij een sponsor naar een concert kon. “Na het concert gaf de member aan zich weer mens te voelen. Het is zo mooi dat we dan zoiets kunnen regelen.” Daarnaast krijgen members de kans om deel te nemen aan workshops, naar inloopochtenden te gaan en krijgen ze via het digitale deelplatform van Quiet producten of diensten van sponsoren en supporters aangeboden.

Samenwerking met Univé
Bij het opstarten van de lokale communities krijgt Quiet ondersteuning van het Univé Buurtfonds. Dat gebeurt deels met financiële middelen, deels door verbindingen te leggen en advies en praktische ondersteuning te geven. Hiervoor wordt ook de samenwerking met de Regionale Univé gezocht. Zo heeft Quiet Den Haag vaak contact met Univé Het Groene Hart. “Univé-medewerkers hebben hier een workshop gegeven over verzekeringen, regelingen en pensioenen. Daarnaast hebben ze voor onze members spullen verzameld. Eén van de medewerkers komt regelmatig langs. Dan komt hij uit zichzelf even kijken bij de inloop”, vertelt Tine enthousiast.

“Univé is echt betrokken. Geeft niet alleen geld, maar gaat ook een stapje verder. De medewerkers denken echt mee met ons als organisatie. Eigenlijk werken we een beetje op dezelfde manier. Daarom passen we heel goed bij elkaar.”

Deel dit bericht