6 maart 2025Wonen
Homerusplace brengt buurtbewoners samen: “De buurt weet het goed te vinden”

In ’t Homerushuis in Almere wonen 36 mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Onder in het gebouw is een huiskamer te vinden, waar ook buurtbewoners terecht kunnen voor een lekkere kop koffie, een goed gesprek of een leuke activiteit.
’t Homerushuis is één van de 550 locaties van Philadelphia Zorg, een zorgorganisatie die mensen met een beperking ondersteunt. Centraal daarin staat dat cliënten hun eigen leven kunnen leiden ín de samenleving. “Philadelphia kiest dan ook voor kleinschalige woonvormen midden in een wijk of dorp”, vertelt Dianne Oortwijn–Aldenhoven. Dianne is projectleider en fondsenwerver bij Stichting Vrienden van Philadelphia. “Philadelphia vindt het belangrijk dat onze cliënten mee kunnen doen in de maatschappij en hun talenten kunnen laten zien.”
Hoe is het initiatief ontstaan?
“’t Homerushuis is een nieuwe woonzorglocatie in een grote wijk in Almere. Cliënten wonen er zelfstandig in een eigen appartement. Omdat we altijd de verbinding met de omgeving zoeken, hebben we onder in het gebouw een ontmoetingsruimte gecreëerd waar het versterken, stimuleren en aanmoedigen van het samenleven in de buurt centraal staat.
Deze ontmoetingsruimte heet de Homerusplace. Buurtbewoners kunnen elkaar er ontmoeten en genieten van eerlijke en duurzame producten die gemaakt en geserveerd worden door de bewoners en andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
Wat vindt de buurt ervan?
“We zijn nog geen half jaar geleden gestart, dus zitten eigenlijk nog in de beginfase. Het loopt echter hartstikke goed. De buurt weet de Homerusplace goed te vinden. Er komen al veel vaste gasten. Sommige mensen komen zelfs dagelijks. Ook zijn er al verschillende activiteiten opgestart, zoals Buur Ontmoet Buur. Dit project koppelt buren aan elkaar om samen wat te eten en drinken.”
Wat zijn jullie toekomstplannen?
“Er zijn ontzettend veel plannen. De bewoners en begeleiders zijn nu druk bezig met de verdere uitwerking. Er zijn gesprekken met een yogalerares, ideeën voor film, kaart- en game-avonden en er zijn plannen om in samenwerking met de gemeente spreekuren te organiseren. Daarnaast kunnen mensen er terecht voor het vieren van een feestje en willen ze starten met wandeltochten.”
Hoe kijken jullie terug op de ondersteuning van het Buurtfonds?
“Dat ging prima! We hebben een aanvraag ingediend waarin we vroegen om een bijdrage van € 5000,-. Het aanvraagproces was eenvoudig.”
Meer weten?
Meer informatie over is te vinden op de website van Philadelphia.
Deel dit bericht