22 maart 2025Sport
De inclusieve speeltuin in Driebergen is er voor íeder kind

In Driebergen kunnen kinderen volop buitenspelen dankzij de Stichting Speeltuinen Driebergen. Naast verschillende kleinere speeltuinen in wijken, is er op het Seminarieterrein een grote speeltuin geopend die ook voor kinderen met een beperking geschikt is.
Een inclusieve speeltuin is voor iedereen toegankelijk, ongeacht iemands mogelijkheden of beperkingen. Er zijn speeltoestellen te vinden voor kinderen met een beperking en kinderen die in een rolstoel zitten. “Kinderen met een handicap raken vaak in een sociaal isolement doordat ze niet mee kunnen spelen. Dat raakte ons zo erg. We vonden meteen dat we daar wat tegen moesten doen”, vertelt Pim Nijhof, secretaris van de stichting.
Omdat de stichting ook een ontmoetingsplek voor jong en oud wilde creëren, is er naast de speeltuin een fit & fun-route gerealiseerd. “De route begint bij de speeltuin en gaat door het naastgelegen bos. Iedere 100 meter staat er een paaltje met instructies van een beweegoefening. Tegelijk is het een speurtocht voor kinderen.”
Hoe is dit initiatief ontstaan?
“Vanwege bezuinigingen maakte de gemeente Utrechtse Heuvelrug – waar Driebergen onder valt – bekend dat ze van 96 speeltuinen teruggingen naar 12. Ik dacht: dat mag niet gebeuren. Buitenspelen is ontzettend belangrijk in de strijd tegen obesitas en voor de ontwikkeling van kinderen. Ik had het er met twee andere vaders over. Al snel bleek dat we een slapende stichting konden overnemen. We zijn begonnen met het buurtspeeltuintje. Van het één kwam het ander.
Na het realiseren van die eerste speeltuin, werden we benaderd door het Samenspeelfonds. Ze gaven aan dat er geen speeltuin in de omgeving was voor kinderen met een beperking. We zagen wel wat in het Seminarieterrein dat zes voetbalvelden groot is. Dat lukte!
Aan een inclusieve speeltuin hangt echter ook een flink prijskaartje. We hebben heel veel acties gedaan, fondsen aangeschreven en sponsoren gezocht. Kinderen gingen flessen ophalen en de plaatselijke supermarkt maakte een emballage-actie mogelijk.
Inmiddels staat de speeltuin er. Bij de speeltuin is ook een buddybankje te vinden. Een kind dat zich alleen voelt kan op het bankje gaan zitten en zo laten weten dat ze een vriendje of vriendinnetje zoekt. En speciaal voor kinderen die niet of minder goed kunnen praten, is er een communicatiebord. Via het bord kunnen ze aangeven wat ze willen doen.”
Wat vindt de buurt ervan?
“Het is een megasucces. De speeltuin wordt echt gezien als dé dorpsspeeltuin. Vanuit het hele dorp komen mensen ernaartoe. Zelfs op koude dagen heb ik weleens 70 bezoekers geteld. Het is zoveel meer dan een speeltuin geworden. Daar zijn we echt wel trots op. Er is plek om te voetballen en te vliegeren en je ziet mensen picknicken. Dat geeft zoveel energie.
In de buurt van de speeltuin woonde een kindje met een beperking. We kwamen in contact met de ouders. Zij vertelden ons dat als hun zoontje hier had kunnen spelen, hij genoten zou hebben van het spelen met andere kinderen. Helaas heeft hij dit niet mee kunnen maken.”
Wat zijn jullie toekomstplannen?
“Inmiddels is ook speeltuin nummer drie bijna af. Er zijn plannen om te helpen bij het opknappen van een vierde speeltuin. Daar moet een paal vervangen worden van een speeltoestel. Vanuit de stichting helpen we nu met onze kennis en ervaring andere buurten in Driebergen. Om zo initiatieven te steunen die door de buurt gedragen worden.”
Hoe kijken jullie terug op de ondersteuning van het Buurtfonds?
“Positief. Zonder jullie en de vele andere fondsen en sponsoren kunnen we dit niet. Een aanvraag doen ging best makkelijk. Soms moet je zoveel laten zien en informatie aandragen. Daarnaast is het fijn dat jullie meerdere projecten van één stichting willen steunen. Vaak zien we dat het na één aanvraag stopt.”
Meer weten?
Meer informatie is te vinden op de website van Stichting Speeltuinen Driebergen.
Deel dit bericht