26 maart 2024
Voedseltuin IJplein: “Er hangt echt een sfeer van gezamenlijkheid”
Aan de gedempte insteekhaven in Amsterdam-Noord kweken vrijwilligers groenten en kruiden voor de voedselbank. Buurtbewoners helpen volop mee en maken gebruik van de buitenruimte om te wandelen, spelen en zelfs te barbecueën. Om nog meer te kunnen doen, wilde de vereniging een grotere kas aanschaffen. Dat lukte, onder meer dankzij een bijdrage van het Univé Buurtfonds.
De ‘Vereniging Voedseltuin IJplein’ is eind 2014 opgericht. De voedseltuin wordt volledig door vrijwilligers gerund. Inmiddels zijn er zo’n honderd mensen actief! Het hoofddoel van de vereniging is het kweken van groenten voor de voedselbank en Resto van Harte. Dit zijn restaurants, buurthuizen en andere plekken waar gekookt wordt voor mensen die weinig te besteden hebben. Daarnaast is de voedseltuin een plek waar vrijwilligers en buurtbewoners samenkomen.
Hoe is dit initiatief ontstaan?
“We wilden een grotere kas aanschaffen met meerdere compartimenten. Zo ontstonden er aparte ruimtes voor de opkweek van groenten, voor de opslag van onder andere de grasmaaimachine en een gebruikersruimte voor vrijwilligers. Samen hebben we een programma van eisen gemaakt en een overeenkomst voor de levering van elektriciteit geregeld. Een vrijwillig architect heeft een ontwerp gemaakt. Begin 2024 is de kas officieel geopend. Met de nieuwe kas willen we ook groeien. We willen extra workshops geven, richting 120 vrijwilligers en meer groente aan de voedselbank leveren. We hebben het dan over 7500 porties in plaats van 5000.”
Wat vindt de buurt ervan?
“Buurtbewoners maakten altijd al goed gebruik van de Voedseltuin. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende Turkse en Marokkaanse vrouwen uit de buurt die er ’s avonds samen eten. Er is veel sociale controle. Er worden nooit groenten gestolen. Veel mensen uit de buurt zijn hier vrijwilliger. Je merkt dat ze hier de ruimte krijgen om te doen waar ze goed in zijn. Er hangt echt een sfeer van gezamenlijkheid.”
Hoe kijken jullie terug op de ondersteuning van het Buurtfonds?
“Om ons project te kunnen financieren, vroegen we een bijdrage aan Univé Buurtfonds. We hebben de aanvraag online ingediend. Daarna hebben we nog meerdere keren contact gehad met Univé. Dat contact verliep altijd soepel en effectief. De lijntjes waren heel kort. We hebben € 5000,- gekregen van het Univé Buurtfonds en van het Univé Noord-Holland Ledenfonds. Het resterende bedrag hebben we op andere manieren bij elkaar verzameld.”
Wat zijn jullie toekomstplannen?
“We willen de ruimtes in de kas verder optimaliseren. Ook willen we aan de slag met de opvang van regenwater. Daar is nu een plan voor in ontwikkeling, maar het is best gecompliceerd. Gelukkig willen de flats in de omgeving meewerken en hun regenwater opvangen voor ons. Daarnaast willen we als vereniging een professionaliseringsslag maken. Zo hebben we bijvoorbeeld nu een samenwerking met de Moestuinschool vlak bij ons in de buurt. Vrijwilligers van ons worden daar opgeleid”
Meer weten?
Kijk voor meer informatie op https://voedseltuinijplein.nl/ of neem contact op met info@voedseltuinijplein.nl.
Deel dit bericht