Ga naar inhoud

29 juli 2024

MOES Arnhem brengt de buurt samen: “De hele buurt helpt om ons initiatief levendig te houden”

In de Arnhemse wijk Plattenburg werkt Stichting MOES Arnhem aan het verbinden en activeren van buurtbewoners. Na de opstartfase was ‘de gezelligste ontmoetingsplek voor jong én oud’ klaar voor een volgende stap. Het Buurtfonds droeg hier financieel aan bij.

Stichting MOES Arnhem is een buurtcafé met een actief bestuur, een team vaste coördinatoren én buurtbewoners als vrijwilligers. In de basis runnen zij een buurtcafé met een buurthuisfunctie. Maar er is veel meer te doen. Zo is er onder meer een groenclub, een klusgroep en een creaclub en worden er spelletjesmiddagen, buurtborrels en pubquizzen georganiseerd.

Het café ging op 1 april 2023 open. Dat het gaat om een stichting zonder winstoogmerk, is terug te zien in de prijzen op de lunchkaart en in de activiteiten. Buurtbewoners worden op een laagdrempelige manier bij het buurtcafé betrokken. Daniëlle is bij de stichting betrokken als beheerder van MOES en vertelt graag meer over het initiatief:

Hoe is dit initiatief ontstaan?

“We hadden al een basis: een gebouw waar we met mensen dingen wilden gaan ondernemen. Maar ons doel was om een breder en gevarieerder aanbod te kunnen realiseren. We willen ervoor zorgen dat mensen uit hun comfortzone komen, om meer mee te kunnen doen in de samenleving. We hebben een aantal gebieden waar we het verschil willen maken. Denk aan de stijgende eenzaamheid, in het bijzonder onder ouderen. Ook willen we het verlies van biodiversiteit tegenaan, door bijvoorbeeld insectenhotels te bouwen en wandelingen met de stadsboswachter te organiseren. Daarnaast runnen we samen met de buurt een lokale MOEStuin.

Ook willen we de sociale cohesie vergroten door activiteiten te organiseren gericht op waardevolle ontmoetingen tussen buurtbewoners uit de verschillende buurten. Denk aan livemuziek, kledingruil, spelletjesmiddagen, speurtochten, kunstexpo’s, repaircafé en buurttafels. Wat we hier het liefst doen, is mensen met wind mee en mensen met wind tegen, met elkaar verbinden op een heel laagdrempelige wijze. We hebben in ons café ook een kleine lunchkaart. We merken dat daar mensen met verschillende achtergronden op afkomen. Er is niet echt een drempel om naar ons buurtcafé te komen.”

Wat vindt de buurt ervan?

“De hele buurt helpt om ons initiatief levendig te houden. Buurtbewoners vinden het een gave plek. Dat merkte je al voordat we open gingen, want veel bewoners hebben meegeholpen met klussen. Alles is gesloopt en flink onder handen genomen. De sfeer werd toen al goed neergezet en je merkt dat iedereen zich onderdeel voelt van MOES. Want MOES is niet van ons als bestuur, het is van de buurt en ons, we doen het echt samen. Dat hoor je ook van iedereen die binnenkomt, van jong tot oud. Mensen zien dat de buurt is opgefleurd door onze initiatieven. De wijk is ook groener geworden, omdat we overal bloembollen in perkjes hebben geplant.”

Hoe kijken jullie terug op de ondersteuning van het Buurtfonds?

“We hebben de aanvraag online gedaan. Uit de projectcheck kwam dat wij in aanmerking konden komen voor ondersteuning. Daarna hebben we nog een aantal keren contact gehad met Univé per mail en dat verliep heel prettig. We hebben € 10.000 gekregen omdat het om een maatschappelijk betrokken lokaal project ging, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“Er zijn plannen om achter het gebied van MOES een nieuwbouwwijk te gaan bouwen. Er komen 600 woningen. Qua timing zitten we hier dan goed, omdat wij ons dan helemaal gevestigd hebben. We willen een goede verbinding realiseren tussen het nieuwe en het oude deel van de wijk. Verder willen we ons vooral richten op de kinderen in de buurt. De komende 5 tot 10 jaar willen we meer activiteiten voor de jeugd organiseren.”

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op https://www.moesarnhem.nl/ of neem contact op met hallo@moesarnhem.com.

Deel dit bericht